Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Nyheter och pressmeddelanden

 • OKG i fokus för klimat- och miljöministern

  Pressmeddelande- Det har varit både intressant och lärorikt att få besöka OKG. Kärnkraften har en avgörande betydelse för både klimatomställningen och för Sveriges konkurrenskraft. Det sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som besökte OKG förra veckan.

  feb 21

 • Tillfällig reducering av effekt på Oskarshamn 3

  NyhetEtt obligatoriskt ventilprov på Oskarshamn 3 (O3) tidigareläggs. I samband med ventilprovet kommer OKG åtgärda en komponent i turbinanläggningen för att säkra vinterns elproduktion. Effektnedgången sker från fredag morgon den 19 januari.

  jan 19

 • Strålsäkerhetsmyndigheten ger OKG högsta betyg för sin verksamhet

  PressmeddelandeStrålsäkerhetsmyndigheten SSM genomför varje år en utvärdering av hur väl svensk kärnteknisk verksamhet, som kärnkraftverk, uppfyller grundläggande krav på strålsäkerhet. Granskningen av strålsäkerheten i själva verksamheten gavs delbetyget God, vilket är en höjning till det högsta möjliga betyget från förra året. Det är också det högsta som getts till ett kärnkraftverk i aktiv drift i Sverige.

  jul 6

 • Oskarshamn 3 tillbaka på nät

  PressmeddelandeMåndag den 12 juni kl. 17:00 avslutades årets revision på OKG. Över 2 500 underhållsarbeten har genomförts under 58 dygn. Oskarshamn 3 (O3) har anslutit till elnätet och producerar fossilfri, planerbar el igen.

  jun 12

 • Årets revision på Oskarshamn 3 har inletts

  NyhetEn revision är den period på året som ett kärnkraftverk genomför planerade underhållsarbeten för att kunna säkerställa en stabil drift. Den 15 april startade revisionen 2023 på Oskarshamn 3 och under 55 dygn ska 2 234 arbeten hanteras. Men varför är årets revision längre än förra året? Och vilka arbeten är specifika för årets avställning?

  apr 20

 • Dags för revision 2023

  NyhetIdag börjar det årliga underhållet på OKG. 2 234 planerade arbeten ska genomföras under 55 dygn, allt för att göra Oskarshamn 3 redo för ett nytt år med stabil, fossilfri elproduktion.

  apr 15

 • Generatorreparation garanterar fortsatt stabil drift

  NyhetFredagen den 9 december kopplas Sveriges största kärnreaktor – Oskarshamn 3 – från elnätet under nio dagar för ett planerat driftstopp. Anledningen är att delar av generatorn måste repareras för att garantera en fortsatt stabil drift under resterande vintermånader. Generatorn är en tekniskt avancerad del med stort värde och det är en sammantagen bedömning som gjorts vad gäller tidpunkt.

  dec 7

 • Generatorfel på Oskarshamn 3 åtgärdas

  PressmeddelandeFredagen den 9 december kopplas Oskarshamn 3 från elnätet för att åtgärda ett mindre fel på generatorn.

  nov 28

 • Oskarshamn 3 åter på nät

  PressmeddelandeOskarshamn 3 (O3) producerar planerbar, fossilfri el igen. Effektuppgången beräknas ta 79 timmar.

  jul 21

 • Oskarshamn 3 tillfälligt från nät

  PressmeddelandeSedan 16-tiden på tisdagen är Oskarshamn 3 (O3) bortkopplad från elnätet. Våra experter felsöker för att fastställa orsaken. Vi startar inte förrän vi gått igenom och kontrollerat alla nödvändiga funktioner. Säkerheten har alltid högsta prioritet.

  jul 20