Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Nyheter och pressmeddelanden

 • Årets revision på OKG är klar – präglats av trygghet och lugn

  PressmeddelandeEfter ungefär en månads revisionsavställning är Oskarshamn 3 (O3) åter i drift och levererar fossilfri el till nätet. Ca. 1200 medarbetare och entreprenörer har arbetat för att säkra stabil och trygg drift tills nästa års revisionsavställning. I det långa perspektivet skapar revisionsarbetet förutsättningar för hög tillgänglighet av fossilfri el under lång tid.

  maj 13

 • Uniper och Hynion samarbetar kring vätgas – förser Hynions vätgastankstationer med fossilfritt drivmedel

  PressmeddelandeUniperägda OKG och Hynion tecknar kontrakt kring leverans av vätgas till Hynions vätgastankstationer. Vätgasen kommer från OKG:s vätgasanläggning som inrättades redan 1992 för att användas till att kyla generatorer på Oskarshamn 1, 2 och 3.

  maj 8

 • Dags för OKG:s revision 2024

  PressmeddelandeLördagen den 6 april startar den årliga revisionsavställningen på OKG. Under 25 dygn ska drygt 1500 planerade arbeten utföras i form av underhåll och reparationer.

  apr 5

 • OKG i fokus för klimat- och miljöministern

  Pressmeddelande- Det har varit både intressant och lärorikt att få besöka OKG. Kärnkraften har en avgörande betydelse för både klimatomställningen och för Sveriges konkurrenskraft. Det sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som besökte OKG förra veckan.

  feb 21

 • Tillfällig reducering av effekt på Oskarshamn 3

  NyhetEtt obligatoriskt ventilprov på Oskarshamn 3 (O3) tidigareläggs. I samband med ventilprovet kommer OKG åtgärda en komponent i turbinanläggningen för att säkra vinterns elproduktion. Effektnedgången sker från fredag morgon den 19 januari.

  jan 19

 • Strålsäkerhetsmyndigheten ger OKG högsta betyg för sin verksamhet

  PressmeddelandeStrålsäkerhetsmyndigheten SSM genomför varje år en utvärdering av hur väl svensk kärnteknisk verksamhet, som kärnkraftverk, uppfyller grundläggande krav på strålsäkerhet. Granskningen av strålsäkerheten i själva verksamheten gavs delbetyget God, vilket är en höjning till det högsta möjliga betyget från förra året. Det är också det högsta som getts till ett kärnkraftverk i aktiv drift i Sverige.

  jul 6

 • Oskarshamn 3 tillbaka på nät

  PressmeddelandeMåndag den 12 juni kl. 17:00 avslutades årets revision på OKG. Över 2 500 underhållsarbeten har genomförts under 58 dygn. Oskarshamn 3 (O3) har anslutit till elnätet och producerar fossilfri, planerbar el igen.

  jun 12

 • Årets revision på Oskarshamn 3 har inletts

  NyhetEn revision är den period på året som ett kärnkraftverk genomför planerade underhållsarbeten för att kunna säkerställa en stabil drift. Den 15 april startade revisionen 2023 på Oskarshamn 3 och under 55 dygn ska 2 234 arbeten hanteras. Men varför är årets revision längre än förra året? Och vilka arbeten är specifika för årets avställning?

  apr 20

 • Dags för revision 2023

  NyhetIdag börjar det årliga underhållet på OKG. 2 234 planerade arbeten ska genomföras under 55 dygn, allt för att göra Oskarshamn 3 redo för ett nytt år med stabil, fossilfri elproduktion.

  apr 15

 • Generatorreparation garanterar fortsatt stabil drift

  NyhetFredagen den 9 december kopplas Sveriges största kärnreaktor – Oskarshamn 3 – från elnätet under nio dagar för ett planerat driftstopp. Anledningen är att delar av generatorn måste repareras för att garantera en fortsatt stabil drift under resterande vintermånader. Generatorn är en tekniskt avancerad del med stort värde och det är en sammantagen bedömning som gjorts vad gäller tidpunkt.

  dec 7