Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Tillfällig reducering av effekt på Oskarshamn 3

Publicerad
19 januari 2024

Ett obligatoriskt ventilprov på Oskarshamn 3 (O3) tidigareläggs. I samband med ventilprovet kommer OKG åtgärda en komponent i turbinanläggningen för att säkra vinterns elproduktion. Effektnedgången sker från fredag morgon den 19 januari.

– O3 kommer att gå med reducerad effekt i cirka fem dygn, ungefär 60% av normal effektnivå (ca 600MW). Därefter sker successiv återgång till normal effektnivå, säger Théresé Andersen, kommunikationschef på OKG.

Varför går ni ner i effekt nu när det är så kallt?

Ventilprov är obligatoriska och görs kvartalsvis, även under vinterhalvåret.

– Provet skulle gjorts i februari, men nu tidigarelägger vi det för att även kunna åtgärda en komponent i turbinanläggningen. I stället för att åtgärda komponenterna i turbinanläggningen och ventilproverna vid två olika tillfällen gör vi alla åtgärder samtidigt. På så vis försöker vi minimera påverkan på energisystemet. Det är också därför vi förlägger delar av åtgärderna under en helg då belastningen på energisystemet normalt är lägre, säger Andersen.

– Vi meddelar elbörsen, Nord Pool, när vi beräknar uppnå normal effektnivå igen, avslutar Andersen.


Kontaktuppgifter
Théresé Andersen, kommunikationschef
e-post: therese.andersen@okg.uniper.energy
telefon: +46 (0)73-020 92 37.


Om OKG
OKG är en leverantör av fossilfri el, framställd via kärnkraft. Företaget, med sina knappt 600 anställda, ligger på Simpevarpshalvön ungefär tre mil norr om Oskarshamn.

Oskarshamn 3 (O3) är med en bruttoeffekt på 1 450 MW en av världens största kokvattenreaktorer och står årligen för en energimängd som motsvarar en halv miljon villors årsförbrukning.

O3 Byggdes 1980 och driftsattes 1985.