Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Oskarshamn 3 redo för långtidsdrift

Publicerad
21 december 2020

Under hösten har ett kompletterande säkerhetssystem installerats på OKG. I och med att Strålsäkerhetsmyndigheten meddelat att installationen anses uppfylla de krav som ställs på en oberoende härdkylning tryggas den fossilfria elproduktionen vid Oskarshamn 3 under många år framöver.

I de långsiktiga planerna för Oskarshamn 3 (O3) prognostiseras anläggningen leverera el i minst tjugofem år till. En viktig parameter i dessa planer har varit att motsvara de myndighetskrav som ställs på att senast den 31 december 2020 ha installerat det nya säkerhetssystemet för oberoende härdkylning.

Projekteringen av en sådan installation har pågått på OKG i flera år och under årets underhållsstopp genomfördes de uppgraderingar som krävts. Parallellt med dessa arbeten har Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, granskat och värderat de aktuella
konstruktionslösningarna.

Under fredagen meddelade SSM att dess värdering innebär att OKGs systemlösning uppfyller ställda krav och att det inte föreligger några hinder för en långsiktig drift vid O3 efter årsskiftet.