Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

O3 tillfälligt stoppad för åtgärd i turbinen

Publicerad
30 november 2020

Natten mot måndag den 30 november kopplades Oskarshamn 3 (O3) från kraftnätet för ett kortare stopp. Det var i samband med uppgången efter den årliga underhållsavställningen som det konstaterades åtgärdsbehov i den konventionella turbinens generatorutrustning.

Produktionsledningen valde att avbryta effektuppgången efter årets revisionsavställning vid cirka 700 MW effekt. Vid den effektnivån samlades data in för att utreda om vidare effektuppgång kunde ske. Den samlade bedömningen var att de åtgärder som bedöms behöva vidtas förutsätter att produktionen stoppas tillfälligt.

- Det är en ventil i ångledningssystemet som behöver tätas samtidigt som det finns eventuella åtgärder vi behöver undersöka i turbinens generatorutrustning. Det är inte ovanligt att sådana justeringsbehov uppstår med tanke på de omfattande arbeten som utförts under årets revisionsavställning, menar Robert Linnsand, chef för Produktionsstöd.

För information om eventuella förändringar hänvisas till nordiska elbörsens hemsida, nordpoolgroup.com. Du kan dessutom alltid läsa om senast aktuell produktion via vår sida Produktionsinformation.

Kontaktinformation

Kommunikation & Samhällskontakt, Presstjänst