Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Tommy Holm – vår specialist på åldringar (men inte som du tror!)

Publicerad
19 juni 2024

Som rubriken kanske antyder, handlar det inte om att Tommy Holm är specialist på äldre människor. Han har i stället fått en prestigefylld utnämning inom åldringshantering av komponenter på OKG – en förutsättning för att säkerställa drift över 40 år.

Tommy Holm är en oerhört engagerad person som verkligen brinner för sitt specialistområde, något som snabbt märks vid ett samtal med honom. När Tommy får den klassiska sportfrågan "hur känns det?" är det en märkbart rörd Tommy som svarar:

— Det känns väldigt omvälvande och tumultartat på ett positivt sätt. Jag var inte beredd på det fantastiska gensvaret jag har fått. Jag känner mig oerhört stolt och hedrad.

En karriär med gedigen erfarenhet

Att vår specialist har gedigen erfarenhet råder det inga tvivel om. Tommy började sin karriär 1988 som ingenjör inom instrumentunderhåll och under 90-talet blev han utlånad som projektledare. Miljökvalificering, ett område som gränsar till åldringshantering, har alltid varit av stort intresse för honom.

Tommy har varit verksam inom just åldringshantering i nästan 15 år. Resan började som gruppchef på instrumentunderhåll, där han efter 10 år fick frågan om att arbeta med åldringshantering på OKG. Att det var just Tommy som fick frågan var självklart då frågor rörande åldring låg honom varmt om hjärtat. Hans tidigare uppgifter hade också kopplingar till ämnet.

— När jag fick frågan tyckte jag att det lät spännande att få vara med och utveckla något från grunden. Det var ett område vi på OKG behövde utveckla, och att få vara en del av det kändes fantastiskt, säger Tommy.

Åldringshanteringen är en viktig del av det så kallade Long Term Operation, drifttidsförlängningen, som säkerställer drift över 40 år. Kort och gott innebär begreppet dels att förstå hur komponenter och materialet åldras och ha koll på i vilken miljö de sitter i. Den andra delen är att säkerställa att det finns åtgärder och rutiner på plats och att det finns korrekt underhåll för att mildra eller motverka eventuell åldring på våra säkerhetsklassade komponenter.

Internationella uppdrag och samarbete

Tommy Holm är inte bara känd inom Sverige. Hans enorma intresse och engagemang har tagit honom på uppdrag långt från Simpevarpshalvön. Förutom nationella uppdrag deltar han även i ett antal internationella projekt. Inom IAEA leder han idag en internationell arbetsgrupp på cirka 20 personer som tar fram stöddokument för åldringshantering som kan användas globalt.

— Jag är oerhört glad att jag fått möjligheten till internationellt erfarenhetsutbyte. Det har gett mig ett stort kontaktnät som jag nyttjar till fullo, fortsätter Tommy.

Sedan 2014 har Tommy även varit en del av IAEA:s granskningsverksamhet inom området för el och instrumentering. En otrolig förmån, poängterar han. Även om han är där för att granska har han kunnat ta med sig många insikter och erfarenheter tillbaka till OKG:s verksamhet.

En spännande anekdot som Tommy berättar är från en granskning i Brasilien. En representant från företaget Rolls-Royce höll ett föredrag om teknologisk åldring, när reservdelar inte längre går att få tag på som exempelvis utgått. Tommy tyckte det var så intressant att han, väl hemma, ringde upp representanten för ytterligare information. Resten är historia. Tack vare Tommy köpte OKG in ett program som säkerställer såväl statusen som tillgängligheten på komponenterna och även Ringhals och Forsmark följde hans exempel.

Ständig utveckling och kunskapsdelning

Genom sin utnämning ska Tommy inte bara få de bästa förutsättningarna för fortsatt personlig utveckling inom sitt expertområde; han kommer givetvis också fortsätta att aktivt dela med sig av sin kompetens både inom och utom OKG.

Vi är stolta över vår specialist Tommy Holm och säger återigen stort grattis!