Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Revisionen 2022 till handlingarna

Publicerad
17 maj 2022

Oskarshamn 3 (O3) är åter ute på elnätet och vi kan lägga revisionen för 2022 till handlingarna. Så hur gick det? Vi fick en pratstund med anläggningschef Andreas Roos och gruppchef Henrik Stark för att utvärdera och även blicka framåt.

Revisionen är över. O3 är åter inkopplad på elnätet och arbetet kan återgå till det normala. Två som andas ut lite extra är Andreas Roos, anläggningschef på O3 och Henrik Stark, gruppchef för mekaniskt underhåll. För dem, och för många andra, har det varit hektiska veckor under revisionen. Och visst kan man ana en viss lättnad nu när det är över. Kanske kan ett grattis till en väl genomförd revision vara på sin plats?

– Ja, det tycker jag att man får säga, svarar Andreas Roos och fortsätter:

– Vi fasade in på elnätet igen i tisdags kväll.

Henrik Stark fyller i:

– Vi är trötta, glada och stolta. Luften går ur lite grann så här på andra sidan mållinjen.

Att många på anläggningen har haft mycket att göra de här veckorna råder det inget tvivel om, som Andreas säger är det själva syftet med revisionen, att få mycket gjort och det har man verkligen fått. Inte mindre än 1 900 enskilda arbeten har blivit utförda under de veckor som revisionen har genomförts. 1 650 av dem var planerade sedan innan, 250 dök upp under arbetets gång. Det kan vara allt från stora jobb som att bygga om eller byta pumpar till andra jobb av mindre karaktär.

– Det är som att serva bilen. Du lämnar in bilen för att byta bromsar och då upptäcker de under tiden att de också måste byta andra komponenter, säger Andreas Roos.

Andreas Roos

Henrik Stark säger att det inte var några direkt stora problem eller nya arbeten som dök upp, även om han betonar att även en liten detalj kan kräva mycket jobb.

– Det var inte som förra året när flera komponenter gick sönder. Vi hyr ju också in folk som ska täcka det extra arbete som dyker upp, säger Andreas Roos.

Ja, under revisionen har det varit 800 inhyrda entreprenörer på hela anläggningen som som har sett till att arbetet har kunnat pågå dygnet runt, en organisation som man skulle kunna tänka sig skapar vissa utmaningar. Men när Henrik Stark och Andreas Roos ser tillbaka på de senaste veckorna så ser de bara gott samarbete.

– Det har gått jättebra och varit väldigt goda kommunikationer mellan de olika grupperna samtidigt som vi har sett ett väldigt stort engagemang. Vi hyr in duktiga arbetsledare som återkommer år från år och det underlättar, säger Henrik och fortsätter:

– Vi har jobbat som ett lag, alla organisationer som service, drift och underhåll. I stressade situationer är det lätt att hamna i ett vi-och-dom-tänk och att man skyller på varandra. Men i år har vi verkligen jobbat jättebra ihop.

Henrik Stark

Man fick inte bara mycket gjort under årets revision, snabbt gick det också! Lite snabbare än förväntat faktiskt. Den förväntade tidplanen låg på 23 dygn, men arbetet kunde slutföras ett dygn tidigare än beräknat. Och man skulle kunna tänka sig att det på 1 900 utförda arbeten under 23 dygn skulle kunnat medfört vissa olyckor och tillbud, men även där gick det bättre än man vågat hoppats på.

– Vi hade en olycka på 1 000 personer. Det var en som rev sig på benet och fick sätta ett plåster, säger Andreas Roos och ler.

Det är onekligen ett gott facit med tanke på att 1 000 personer har jobbat cirka 10 timmar per dygn under 20 dygn. Det tillkom också nio tillbud som kunde ha resulterat i olyckor, något man så klart tittar närmare på för att undvika till kommande revisioner. OKG har i år också jobbat mer proaktivt med säkerheten än tidigare för att slippa åtgärda säkerhetsproblem under arbetets gång. Även om det är ett bra facit så är det ingen slump att det gick så bra. En av fokuspunkterna under årets revision har varit just personalsäkerhet.

– Vi har fokuserat på personsäkerhet, renhet i anläggningen och att komma igång i tid. Vi har verkligen jobbat med de sakerna och det har definitivt hjälpt i år, säger Andreas Roos.

Han säger att man tidigare har haft problem med att man har fått in skräp i anläggningen, och gör ytterligare en liknelse med bilreparationer.

– Om det kommer in skräp i motorn är det stor risk att det är något annat som går sönder.

Nu när 2023 års revision är över kan man tro att Andreas, Henrik och alla andra som jobbar med revisionerna kan andas ut och ta det lite lugnt. Men, så klart är det inte så.

– Nu i veckan har vi möte och ska prata om nästa års revision. Vi tittar ju framåt hela tiden, säger Henrik och Andreas fyller i:

– Vi startar styrgrupperna tre år innan revision. Så i nästa vecka pratar vi om 2023, 2024 och 2025. Revisionerna som sker om två och tre år planerar man lite mer grovt i nuläget och under det sista året lägger vi in detaljerna i arbetet. Vissa delar vi behöver har två års leveranstid. Så det är dags att lägga in lite beställningar för att vara redo till 2024.