Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Meter över havet – eller härden?

Publicerad
26 april 2022

Filip Svensson är ett nytt ansikte på OKG. Han har nu jobbat knappt två månader som kommunikatör och möttes på sin nya arbetsplats av bland annat en bunt papper som låg på hans skrivbord. Det visade sig vara en lång lista med förkortningar. Filip har tidigare jobbat på Saab Aeronautics, så det här med branschspecifika begrepp var inte något nytt för honom. Han kastade sig verkligen från en förkortningsdjungel till en annan.

– Det har varit lite svårt att hänga med i möten där alla slänger sig med förkortningar. Man sitter som ett frågetecken och ofta är det möten i stora forum så man vill inte fråga ”vad betyder det där, och vad betyder det där?” Det är nästan som ett annat språk ibland, säger han.

Eftersom medelarbetstiden på OKG är drygt 18 år sitter förstås många av förkortningarna som tatuerade i hjärnan på många av er anställda. Värre är det när man kommer in som ny och plötsligt sitter med en bibba papper med 300 förkortningar och begrepp som används frekvent inom företaget. Det var bara att börja plugga.

– Jag har lärt mig några, men jag är inte helt bekväm med att spotta ur mig dem. Men nu kan jag förstå vissa, åtminstone i kontexten.

Det började redan med den fysiska arbetsplatsen. Filip Svensson skulle jobba i P-hus 4 och tanken att han och bilen skulle dela arbetsplats föresvävade innan han fick veta att P i det här fallet betyder Projekt, inte Parkering.

– Avdelningarna är också förkortade med bokstäver. Avdelning A, P, H… Vissa har jag koll på nu, som A för avveckling och P för produktion men det finns massor. Avdelning I glömmer jag fortfarande ibland vad det står för. Och sedan ska man navigera bland alla mappar i datorn som också sorteras efter bokstäverna, säger Filip Svensson och ser lite svettig ut.

Efter inte ens två månader på jobbet är det inte så konstigt att förkortningarna inte sitter som ett rinnande vatten, det är rätt lång startsträcka innan begreppen sitter.

– Som kommunikatör vill man att allt är tydligt, men här blir det liksom tvärtom. Även en enkel sak kan bli extra komplex eftersom den är full av förkortningar, skrattar han och fortsätter:

– Vissa förkortningar tror man att man fattar, som MÖH, som min kollega Lisa tog som ett bra exempel. Det är ju meter över havet. Nehej, då är det plötsligt Mellanöverhettaren eller Meter över härden. Man relaterar till andra saker än jag är van vid när man pratar om saker som är meter över härden.

Han berättar också att BIF tydligen inte alls är Brynäs IF, utan Beslut om införanden och att han har kollegor som BIF:ar saker.

– Och andra kolleger ska gå och BÖL:a. Det är visst Beslut om överlämning av projektprodukt. Det är inte vad jag trodde.

Inte heller förkortningen CSR, som Filip trodde att han hade koll på, hade han koll på, visade det sig. Det som i stora delar av samhället betyder Corporate Social Responsibility betyder på OKG Cykelspecifik säkerhetsredovisning.

– Och vissa gånger förstår jag inte ens definitionerna. Ibland skulle jag behöva en lista över definitioner på definitionerna, skrattar han.

OKG:s förkortningsquiz!

Men hur bevandrad är du själv bland OKG:s alla förkortningar? Vissa är väldigt specifika till vissa områden, och vet du då vad de betyder även om det inte är just det område som du jobbar inom? Testa dina kunskaper och se om du har koll på de 10 förkortningarna nedan.

1. BWR

2. IAEA

3. MTO

4. PBM

5. PSR

6. SLM

7. STARK

8. TBE

9. TTR

10. WANO