Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Krzysztof Pacek - ett av revisionens många ansikten

Publicerad
2 maj 2022

Under revisionen kommer flera hundra nya personer in på OKG för att jobba med servicearbeten och kontroller. Det är ett lagarbete där allas bidrag är avgörande för den gemensamma framgången. Möt Krzysztof Pacek, ett av många ansikten som bidrar till att möjliggöra revisionsarbetet på OKG. Vi fick en pratstund med honom mitt under ett arbetspass i reaktorn.

– Vänta lite. Jag är inne i reaktorn, jag ska bara gå ut först, så kan vi prata sedan.

Det skrapar och sprakar i luren en stund. Sedan kommer Krzysztof Paceks röst tillbaka i telefonen.

– Så, nu kan vi prata.

Krzysztof är en av de flera hundra entreprenörer och konsulter som kommer till OKG varje år under revisionen. Av dem är det många som kommer in från utlandet, Krzysztof Pacek till exempel kommer från Polen. Han har kommit tillsammans med ett trettiotal kolleger från samma privatägda företag som framför allt jobbar med isolering av olika slag, både inom nya projekt och inom demonteringen av O1 och O2. I övriga Sverige har han just nu ett tjugotal kollegor på olika orter.

– Vi jobbar både med turbinerna och med inneslutningen i reaktorbyggnaden, berättar han och man hör att det är full verksamhet där han står och pratar – en revision sover aldrig.

Den här gången jobbar Krzysztof Pacek dagskift men en del av hans grupp jobbar natt. Det är inget konstigt för dem, jobbet under revisionen pågår som sagt dygnet runt.

Det är inte första gången han är i Sverige, inte heller i Oskarshamn. Precis som många andra med specialistkunskaper åker han runt mellan kärnkraftverk i Sverige och olika kraftverk i Europa. De har projekt i bland annat Norge, Danmark, Finland och Frankrike men de största uppdragen sker i Sverige, framför allt på OKG och Ringhals. Framför allt rör det sig om servicearbete under revisionerna men också arbete med demonteringen efter nedläggningen av O1 och O2. De har också några mindre projekt som rör asbest i gång på Barsebäck.

I Sverige han har jobbat ett par gånger om året sedan år 2000 och på OKG har han varit en återkommande resurs under revisionerna sedan 2009. Han trivs med både arbetet och så skadar det förstås inte att lönen är betydligt bättre här än i Polen.

– Jag kommer gärna till Sverige även när jag inte jobbar. Jag och familjen brukar komma hit för nöjes skull, både på sommaren och vintern, säger han.

Det är inte helt okomplicerat att komma som arbetare utifrån in på ett kärnkraftverk, men när man har varit med ett tag blir det lite lättare. Krzysztof Pacek berättar att de måste skicka in utdrag från brottsregistret en gång om året och sedan också lämna in drog- och alkoholtester under tiden på OKG, allt för att säkerheten ska vara så hög som möjligt.

– Många av oss återkommer till samma uppdragsgivare varje år och vi har förstås inga med oss som inte sköter sig. De som kommer in som nya genomgår ännu fler kontroller, säger han.

Under veckorna de jobbar på OKG bor den inhyrda personalen på campingen i Figeholm, utanför Oskarshamn – ett boende Krzysztof Pacek är minst sagt nöjd med.

– Här får man ha ett eget rum, säger han och betonar att det inte är ofta det är så, utan oftast får man dela rum när man är utlokaliserad.

Krzysztof fortsätter:

– Vi bor i stora hus, nio personer i varje hus. Det finns kök och till och med vardagsrum och vi har tillgång till gymmet. Vi brukar inte bo så här bra, för det brukar bli för dyrt.

Planen är att Krzysztof Pacek och hans kolleger ska vara klara med huvudarbetet på OKG den sjunde eller åttonde maj. De flesta åker då tillbaka till Polen men vissa åker vidare i Sverige. Några stannar också kvar längre i Oskarshamn.

– Fyra till sex personer kommer att stanna ett par veckor till och blir kvar när revisionen avslutas. De bor kvar ute i Figeholm och kan snabbt komma in och hjälpa mekanikerna när allt är i gång och reaktorn producerar el igen, om något skulle hända.

Det är ett kringflackande liv många av revisionsarbetarna lever. Krzysztof Pacek själv hör inte till dem som får åka hem till Polen när årets revisionsavställning på OKG är avslutad.

– Nej, jag åker till Ringhals för en ny revision. Där slås reaktorn av den 26:e maj.