Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Kor som kollegor & olaga sälintrång

Publicerad
26 juni 2024

OKG är ett energicentrum. Det innebär att vi arbetar med elproduktion, men känner du till att vi även är ett med naturen? Vår hemvist i Simpevarp har ett rikt djurliv och djuren, vissa med inpasseringskort, är många – allt från sälar till kor och hundar!

OKG ligger på Simpevarpshalvön och långt innan vi började producera el så hittades fiske, lantbruk och ett rikt djurliv här. Det är OKG måna om och även en del av. Beträffande djurlivet tar vi ett extra stort ansvar – både frivilligt och ofrivilligt, faktiskt. Vi kan börja med det ofrivilliga. För att förklara det bäst behöver vi ta dig tillbaka till den dagen då Torsten och Emma flyttade in i bassängen på OKG. Torsten och Emma är sälar, men vi tar det från början.

Sälen Torsten

OKG har ett djupvattenintag. Härifrån kommer havsvattnet som hjälper till att kyla ner kondensorn och vattnet som förångats av kärnklyvningen, för att åter kunna kokas upp, förångas och driva turbinerna. Men nog om det tekniska – Torsten och Emma följde djupvattenintaget till bassängen som hittas långt in, bakom staket och taggtråd på OKG.

Det var lätt att simma åt ena hållet men smått omöjligt att ta sig tillbaka till Östersjön för Torsten och Emma. Den dagen fick butiken Marsöfiskaren i Fårbo en ny storkund. En vuxen säl äter ungefär sju kilo fisk om dagen och OKG stod för frukost, lunch och middag. Helpensionsupplägget pågick tills OKG lyckades bygga en egen kran med nät för att säkert fånga in herr och fru säl och släppa ut dem i frihet igen.

Beträffande OKG:s frivilliga djurhantering kan nämnas samverkan med närliggande lantbruk. På ängar och i ladugårdar i närområdet har vi nämligen ett samarbete med ett antal kor. Tanken är enkel – OKG tar regelbundet prover på mjölken för att säkerställa att vår verksamhet inte påverkar mjölkkvaliteten. Korna är våra vänner – och i detta fall även kollegor – och vi är måna om att alla på och runt vårt område mår bra. Hur det är med mjölken? Den mår, precis som korna, alldeles utmärkt.

Vår lojala medarbetare Wilja.

Till sist har vi människans bästa vän hunden. Den är även OKG:s bästa vän. Framför allt då hunden Wilja, kollegan som hjälper oss att söka igenom anläggningen efter otillåtna föremål. Efter återstarten som följde årets revision sökte Wilja igenom hela anläggningen, i stort sett utan paus. Gladare och mer arbetsvillig medarbetare är svårt att hitta och Wilja är, precis som korna och våra mer ofrivilliga medarbetare Torsten och Emma, delar av det som är OKG:s egentliga kärna: säkerhet.