Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Framtidens entusiaster formas på OKG

Publicerad
22 november 2023

Två gymnasiepraktikanter, Oskar Kindblad och Tim Gunnar, båda från olika delar av landet, förenas inte bara av sitt gemensamma intresse för datorspel utan även av en oväntad nyfikenhet – kärnkraft. Deras resa på OKG har omformat deras tidigare uppfattningar och myter om kärnkraft.

Från myter till verklighet på OKG
Innan deras praktik hade Tim en begränsad syn på kärnkraft, han trodde som många andra att det endast involverade en reaktor utan att förstå turbinernas betydelse. Å andra sidan hade Oskar sina tvivel om kärnkraftens säkerhet. Dessa uppfattningar förändrades dock snabbt när de trädde in på OKG – där kärnkraft blir verklighet och uppfattningar förändras.

– Jag visste inte att kärnkraft är en sådan säker och kontrollerad process innan jag kom hit, berättar Oskar, och fortsätter: Nu efter min praktik har min bild verkligen förändrats, och jag har fått insikt i den välstyrda processen med tydliga instruktioner och öppen kommunikation mellan alla avdelningar och medarbetare.

Oskar Kindblad

Tim delar också sin förändrade syn på kärnkraft och betonar de många säkerhetsaspekterna och det ständiga arbetet som pågår dygnet runt. Båda praktikanterna blev positivt överraskade av den omfattande organisationen på OKG och hur olika avdelningar samverkar i den komplexa processen.

En vanlig vardag i kärnkraftens värld
En vanlig dag på OKG varierar, och både Tim och Oskar har fått erfara olika arbetsuppgifter. Tim, som gör sin andra praktikperiod på OKG, har utforskat såväl strålskydd som den centrala serviceverkstaden. Han fascineras av den futuristiska atmosfären i reaktor- och turbinhallarna. Höjdpunkten för Tim var inte bara att se, utan också möjligheten att utföra faktiska arbetsuppgifter under sin praktik.

Tim Gunnar

Oskar har tillbringat mest tid på instrumentavdelningen och har fått kalibrera instrument, där fokus alltid ligger på säkerheten. Trots den initiala överväldigande känslan påpekar Oskar vikten av noggrannhet och rapportering av fel och brister.

Båda praktikanterna betonar att det roligaste med praktiken har varit mötet med olika människor och att vara en del av den större processen.

– Från början till slut har praktiken varit väldigt bra planerad. Jag fick en bra introduktion och under praktikens gång har mina handledare hela tiden förklarat varför vi gör vissa moment, vad den uppgiften jag gör har för betydelse i det stora hela, berättar Oskar.

Även deras vänner har visat stort intresse för deras erfarenheter på OKG, och båda har fått förklara allt från huvudprocessen till dosraternas funktion. Tim beskriver entusiastiskt kärnkraft som "häftigt på en helt annan nivå."

Nya perspektiv på karriärvägen
Tim, tidigare drömmande om att bli advokat, har nu en ny dröm att arbeta inom kärnkraftsbranschen, särskilt inom strålskydd. Båda praktikanterna förklarar sitt val av OKG som praktikplats som enkelt – deras gemensamma intresse och nyfikenhet för kärnkraft, som de ser som framtidens teknologi.