Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

Dags för OKG:s årliga revisionsavställning

Publicerad
5 april 2024

Den 6 april går startskottet för den årliga revisionsavställningen, eller kort och gott revisionen, som den kallas på OKG. Ett viktigt arbete som måste göras för att säkra framtidens energiförsörjning. -Revisionen säkerställer nästa års elproduktion. Vi jobbar ständigt efter våra två ledord, säkerhet och produktion, säger Lotta Pernius, som är revisionsledare på OKG sedan 2021.

Revisionerna på OKG följer ett cykliskt schema över tre år bestående av långa, medellånga och korta varianter. Årets revision är medellång och är planerad till 25 dygn. Under tiden som avställningen pågår stängs reaktorn ned och kopplas bort från svenska elnätet. Underhållet och testerna som görs går nämligen inte att göra under drift. Varje år byter man också ut en femtedel av bränslet i reaktortanken, något som inte heller kan göras när anläggningen är i drift.

- På samma sätt som man besiktar, kontrollerar, servar och fyller på bränsle i sin bil måste man också besikta, fylla på bränsle och serva ett kärnkraftverk, förklarar Lotta Pernius.

Eftersom årets revision är en medellång görs det dock inte lika många omfattande arbeten som under den längre varianten, men ett större arbete som genomförs i vår är att byta ut brandlarmsystemen och en hel del elutrustning. Man ska också byta elskenor på traverserna i turbinhallen, samt åtgärda ventiler i reaktorinneslutningen. Underhållet och arbetena som ska göras kräver mycket personal och i år kommer OKG att ta in drygt 600 externa medarbetare. Då kommer OKG att utökas med ytterligare personer från olika yrkesgrupper. Dessutom tar OKG också in de som har unik kompetens inom olika områden. Dessa utför exempelvis speciella inspektioner och provningar i reaktortanken. Att hitta 600 extra anställda är en ständig utmaning, berättar Lotta Pernius.

- Det blir färre och färre så kallade ”rallare” som åker runt och jobbar på alla kärnkraftverken. Nu har vi dessutom bara en reaktor på OKG, vilket gör att vi bara har en revision, detta gör det också svårare då många vill jobba längre perioder på ett ställe. Men vi har hittat personal så det kommer att lösa sig, det ser bra ut med bemanningen.

Några nyheter för årets revision är att man har ett välkomstcenter i UBH som ska fungera som en slags ”onboardingstation” för de som kommer. Detta för att entreprenörerna ska få ett bra mottagande och känna sig välkomna. Där blir det även en ny utbildning ”ABS-för alla”, som alla entreprenörer ska gå innan de beger sig till inpasseringen och hämtar ut passerkorten. Där kommer man få fördjupad kunskap om de regler som gäller på OKG. Man ska också ha slottider för att undvika trängsel och köer i bland annat matsalarna.

Som revisionsledare gäller det att tänka utanför boxen, ta vara på erfarenheter från tidigare år och även från andra kärnkraftverk för att ständigt utveckla revisionerna, ett steg i taget.

- Flexibel och anpassningsbar har blivit mina mellannamn, avslutar Lotta Pernius och skrattar.