Oskarshamns kärnkraftverk - OKG (till startsidan)

1 000 säkra ställningar

Publicerad
11 maj 2023

På årets revision på Oskarshamn 3 kommer det att behövas massor med byggnadsställningar. Totalt kommer det att på 55 dagar byggas och rivas närmare 20 000 kubikmeter – det motsvarar en två meter hög och en mil lång ställning, hela vägen från Simpevarp till Fårbo!

– Det blir ungefär 1 000 olika ställningar som byggs och rivs under den här revisionen. Det största ställningsarbetet sker i kylvattenkanalerna, där flera 20-meters trapptorn har rests. Mycket ställningsbyggnation sker också i turbindelen, där vi nu har cirka 250 ställningar på plats, säger Henrik Anderot, HSE-koordinator på Xervon, som vi träffar utanför O3 i vårsolen.

Stor leverantör
Xervon finns i 10 länder i Europa och i Mellanöstern. I Sverige har företaget 10 ställningsdepåer, omsätter cirka 600 miljoner kronor och har 300 medarbetare. Det innebär att de är ett av de större företagen i landet inom området. Xervon ingår dessutom i den stora tyska Rethmann-koncernen, som har cirka 170 000 medarbetare i 34 länder.

Som leverantör till OKG finns Xervon på plats på Simpevarp året om, även om bemanningen varierar.

– Under revisionen är vi 145 medarbetare här. Säkerheten är självklart i fokus för oss, både när ställningarna byggs, men också för andra som rör sig i området. Därför är exempelvis korrekta avspärrningar vid ställningsbyggnationer viktigt. Medarbetarna skall också bära fallskyddssele när de bygger ställning och här är det angeläget att denna utrustning är fästad i rätt förankringspunkter. Det vill säga punkter som tål belastningen vid ett fall, säger Henrik Anderot.

Bred erfarenhet
Henrik har arbetat inom kärnkraftbranschen sedan 2008 - först inom strålskydd och därefter som arbetsmiljötekniker inom det stora moderniseringsprojektet PULS på Oskarshamn 3. Han arbetade en tid med revisioner på olika kärnkraftverk runt om i Sverige och därefter med arbetsmiljö-/HSE-frågor i PLEX-projektet, först för leverantören Areva i 1,5 år och därefter för OKG. Till Xervon kom han 2016.

– Ett av de mer utmanande ställningsarbetena under revisionen på OKG sker i wet-well, som är en vattenfylld del av reaktorinneslutningen. Där skall vi snart bygga en hängande ställning. Skulle någon medarbetare falla under arbetet och bli hängande i fallskyddsselen, så kan det ta lite tid innan hjälp är på plats. Därför går vi noggrant igenom arbetet på förhand, utför riskbedömning, Pre Job Briefing, kommunicerar med räddningstjänsten och så vidare för att minimera risken för att något går fel, säger Henrik.

Tar ställning
Henrik berättar att medarbetarna på Xervon har gedigen erfarenhet av ställningsbyggnation och att det krävs auktorisering för att få arbeta med detta.

– Vårt fokus är att bidra med vår expertis, så att de som sedan arbetar från en ställning kan fokusera på att utföra sitt jobb. Självklart med hänsyn till förhållningsregler för arbete på hög höjd, att hålla ordning och reda med mera, säger Henrik och avslutar:

– Något som är betydelsefullt att känna till, är att det bara är vår personal som får ändra på en ställning. Detta så att säkerheten inte äventyras på något sätt. Det är också viktigt att alltid hålla sig innanför ställningsräckena. Utför man jobb på en komponent utanför räcket bör området under spärras av, säger Henrik, som även skickar med denna information i arbetet för säkra ställningar på OKG.

De flesta ställningar som byggs under revisionen är av mindre omfattning, berättar Henrik Anderot.

Det finns flera förvaringsplatser inne på O3 för ställningsdelar. Ordning och reda är A och O.

Ett stort antal ställningar byggs i turbindelen på O3. Vissa på hög höjd.