OKG

Milstolpe nådd i avvecklingsarbetet på OKG

Pressmeddelande den 3 januari 2017

Den 19 december, signerade OKGs VD Johan Dasht det första kontraktet för avvecklingen av Oskarshamn 1 (O1) och Oskarshamn 2 (O2) med General Electric Hitachi (GE-H) och en milstolpe i avvecklingsarbetet är därmed nådd.

Ett omfattande arbete påbörjades på OKG i våras för att möjliggöra segmenteringen, eller kapningen, av de interna delarna i O1s och O2s reaktortankar. Det är en viktig del i att ge de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för en fortsatt säker och kostnadseffektiv avveckling av O1 och O2.

Under hösten har arbetet främst handlat om offertutvärdering och förhandlingar med olika leverantörer. I slutet på förra året tog OKGs styrelse de sista besluten och förhandlingarna avslutades.

– En förutsättning för att Oskarshamn 3 ska kunna producera klimateffektiv el till 2045 är att vi arbetar säkert och kostnadseffektivt med avvecklingen av O1 och O2. En milstolpe i det arbetet är nådd i och med signeringen av det här kontraktet och jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade för ett mycket gott arbete där vi lyckades hålla utsatt deadline trots en ansträngd tidplan, säger VD Johan Dasht.

Projektet går nu in i nästa fas som domineras av förberedelser inför genomförandet på O2, som är planerat att påbörjas i januari 2018. Segmenteringen på O1 är planerad att genomföras under 2019 och projektet beräknas vara helt klart i början av 2020.

VD Johan Dasht och Fredrik Vitabäck, nordisk försäljningschef på GE-H, skakar hand efter signeringen av det första kontraktet för avvecklingen av Oskarshamn 1 (O1) och Oskarshamn 2 (O2).

Presskontakt

Kommunikation & Samhällskontakt

Presstjänst

E-post: info@okg.uniper.energy

Telefon: 0491-78 75 50

Sidan uppdaterad den 3 januari 2017