OKG

Tillfälligt stopp i produktionen på O3 för byte av ett bränsleelement

Pressmeddelande den 20 november 2015

Under lördagen stoppas produktionen tillfälligt på Oskarshamn 3 (O3) på grund av att ett skadat bränsleelement behöver bytas ut. Åtgärden beräknas ta åtta dygn och ambitionen är att reaktorn ska vara i drift igen den 29 november.

I O3s reaktorhärd finns det totalt 700 bränsleelement och i varje bränsleelement finns 100 inkapslingsrör som omsluter bränslet av uran. Vattnet i reaktortanken som ständigt flödar genom härden bör vara absolut rent, men ibland kan det förekomma små partiklar. De kan fastna vid inkapslingsrören och orsaka nötningsskador, eller en så kallad bränsleskada.

Bränsleskador är inte ovanligt, utan förekommer ett par om året på svenska kärnkraftsanläggningar. Historiskt har O3 haft ett antal bränsleskador, det senaste tillfället var 2012, men genom utbildningsinsatser och anläggningsförbättringar händer det alltmer sällan.

Nu har dock en bränsleskada detekterats på O3 och därför kommer produktionen att stoppas imorgon, den 21 november för läcksökning och utbyte av det skadade bränsleelementet. Dessutom utförs också andra underhållsarbeten som inte kan genomföras under drift. Åtgärdena beräknas ta åtta dygn och O3 planeras att vara tillbaka i drift den 29 november.

– En bränsleskada kan leda till reducerad effekt och eftersom kallare årstider står för dörren känns det bra att vi åtgärdar det här när det fortfarande är milt väder i Sverige, säger Johan Dasht, produktionschef O3. Efter åtgärdena ser vi fram emot trygga elleveranser från O3 fram till den planerade underhållsavställningen den 29 maj nästa år.

För information om eventuella förändringar hänvisas till nordiska elbörsens hemsida, nordpoolspot.com. Du kan dessutom alltid läsa om senast aktuell produktion via vår sida Produktionsinformation.

Presskontakt

Kommunikation & Samhällskontakt

Presstjänst

E-post: info@okg.uniper.energy

Telefon: 0491-78 75 50

Sidan uppdaterad den 20 november 2015