OKG

Sälen Torsten tillbaka i Östersjön

Publicerad 2015-02-13 09:46

Sedan slutet av november har en säl befunnit sig i en av intagsdammarna på OKG. Flera infångningsförsök har gjorts, och igår kunde sälen äntligen släppas tillbaka ut i Östersjön.

Det är Mikael Pettersson på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), tillsammans med personal från ISS Facility Services, som har kämpat med att fånga in sälen och släppa ut henne i frihet igen.

– Igår kväll gick allt bra. Vi fångade in henne och fick hjälp av Räddningstjänsten med att ta henne till Hamnefjärden där vi släppte ut henne, berättar Mikael.

Sälen har av personalen på OKG fått namnet Torsten, trots att det egentligen är en hona. Hon kom in till intagsdammen genom en 500 meter lång tunnel på 18 meters djup i slutet av november. Torsten har haft det bra i dammen och fått mat tre gånger om dagen. Mikael uppger att hon var pigg och frisk när de släppte ut henne igår.

– Hennes humör var kanske inte det bästa, men hon stannade och tittade på oss en stund innan hon hoppade i vattnet och simmade iväg, berättar Mikael.

Sidan uppdaterad den 13 februari 2015