OKG

OKG värd för internationell konferens

Publicerad 2015-06-30 10:50

Under den här veckan står OKG som värd för en internationell konferens då 22 delegater från världens alla hörn samlas i Oskarshamn för att diskutera åldringshantering inom kärnkraftsbranschen.

Inom det internationella atomenergiorganet International Atomic Energy Agency (IAEA) pågår ett projekt, International Generic Ageing Lessons Learned (IGALL), sedan ett par år tillbaka. Kärnkraftverken i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals är delaktiga i projektet, som har till uppgift att ta fram stödjande underlag för kärnkraftverk inom åldringshantering.

På OKG pågår ett intensivt arbete med åldringshantering sedan många år. Anledningen till att OKG står som värd för konferensen är att IAEA vill se hur användningen av IGALL kan se ut på ett kärnkraftverk.

– Eftersom vi har jobbat intensivt med åldringshantering och använt IGALL som en del av vårt underlag fick vi frågan och tackade ja, säger Tommy Holm, samordnare av åldringshanteringen på OKG och representant från OKG inom IGALL-projektet. Att få möjlighet att ta del av andra kärnkraftverks erfarenheter i de här frågorna är lärorikt och mycket givande.

Bland föreläsarna under den internationella konferensen om åldringshantering fanns Robert Krivanek från IAEA, som har lång erfarenhet av kärnkraftsbranschen och åldringshantering.

Åldringshantering handlar om att arbeta systematiskt för att kunna kontrollera och minimera åldringseffekterna på alla anläggningsdelar. OKG måste kunna garantera en säker drift på anläggningarna och det är speciellt viktigt under långtidsdrift, vilket är då anläggningarna är i drift längre än designad livslängd och komponenter kan börja uppvisa åldringsfenomen.

För mer information ring: 0491-78 75 50

Högupplöst bild till artikeln

Sidan uppdaterad den 30 juni 2015