OKG

O3 återstartad enligt plan efter underhållsavställning – problem under effektuppgången

Pressmeddelande den 17 juni 2015

Söndagen den 14 juni återstartade Oskarshamn 3 (O3), världens största kokvattenreaktor, helt enligt tidsplan efter den årliga underhållsavställningen. Effektuppgången har dock fått avbrytas på grund av störningar i turbinanläggningen och utredning samt åtgärder pågår för att kunna återstarta anläggningen.

Den årligen återkommande underhållsavställningen på O3 startade söndagen den 24 maj och anläggningen kunde åter leverera el till kraftnätet helt enligt tidsplan i söndags, den 14 juni. På grund av ventilläckage i matarvattensystemet, turbinvibrationer och problem med en ventil i den konventionella turbinanläggningen har effektuppgångarna fått avbrytas och anläggningen stoppas för åtgärder. Det pågår för tillfället ett intensivt utredningsarbete och åtgärder för att anläggningen ska kunna återstartas så snart det är möjligt.

Årets underhållsavställning på O3 har varit kort, men med många inplanerade arbeten. De tidsstyrande aktiviteterna var bränslebyte och omflyttning av bränsleelement i reaktortanken. Dessutom har service gjorts på bland annat pumpar och på olika ventiler i viktiga säkerhetssystem runt reaktortanken. Inspektionerna av högtrycksturbinens ventiler, pumpar i huvudkylvattensystemet och högtrycksförvärmaren i matarvattensystem i den konventionella turbinanläggningen har också haft stort fokus.

Det har varit en lyckad underhållsavställning på O3 ur många perspektiv, både när det gäller arbetsmiljö, reaktorsäkerhet och kvalitet i arbetet.

– Jag vill rikta ett stort tack till anställda och entreprenörer för deras stora engagemang som har gjort att vi har blivit klara helt enligt tidsplan efter underhållsavställningen, säger Johan Dasht, produktionschef O3. Det är ett av många tydliga resultat och effekter av det omfattande förbättringsarbetet som har bedrivits de senaste åren och som kontinuerligt bedrivs på OKG. När vi har återstartat anläggningen ser vi fram emot stabila elleveranser från världens största kokvattenreaktor fram till nästa års underhållsavställning.

På Oskarshamn 1 (O1) pågår provning efter årets underhållsavställning och därför har anläggningen för närvarande varierande produktionssiffror. Säkerhetsmoderniseringen vid Oskarshamn 2 (O2) är samtidigt inne i en intensiv fas med driftsättning av en mängd olika system och komponenter och anläggningen har en planerad återstart den 20 december.

 

För information om eventuella förändringar hänvisas till nordiska elbörsens hemsida, nordpoolspot.com. Du kan dessutom alltid läsa om senast aktuell produktion via vår sida Produktionsinformation.

Presskontakt

Kommunikation & Samhällskontakt

Presstjänst

E-post: info@okg.uniper.energy

Telefon: 0491-78 75 50

Sidan uppdaterad den 17 juni 2015