OKG

O1-stopp efter rekordlång driftperiod

Pressmeddelande den 24 mars 2015

Efter en rekordlång driftperiod utan avbrott drabbades Oskarshamn 1 (O1) under måndagen av en driftstörning. Störningen uppträdde bara två dagar innan ett planerat stopp för att avhjälpa ett vattenläckage i anläggningens förvärmarsystem. I och med att den årliga underhållsperioden dessutom tar sin början i samband med påskhelgen har det beslutats att anläggningen inte återstartas förrän efter att de arbetena slutförts den 22 maj.

En nivåförskjutning i en vattentank i det hydrauliska systemet för drivdonen på Oskarshamn 1 (O1) innebar att driften stoppades med automatik under måndagseftermiddagen. Stoppet innebar att den drygt fyrtioåriga anläggningens nya rekord avseende elleveranser utan störning stannade vid 303 dygn.

- I och med att felet i hydraulsystemet redan åtgärdats väntar nu utbyte av diverse packningar i förvärmarsystemet för att åtgärda vattenläckaget där, berättar produktionschef Mats Ekblad. Därefter tar vi sats mot det årliga underhållsarbete som ska leda oss in i en ny och förhoppningsvis lika framgångsrik driftsäsong med start den 22 maj.

Under avställningen kommer sedvanliga bränslebyten och provprogram att genomföras. Bland de större övriga arbetena märks byten av backventiler och rörstöd i snabbstoppsystemet samt service i ångledningssystemet.

- Men framförallt ska vi göra en noggrann översyn av turbinutrustningen, så att vi i fortsättningen förhoppningsvis ska kunna ha en vibrationsfri drift på maximal kapacitet istället för de 94 procent som varit fallet under den gångna driftsäsongen, avslutar Mats Ekblad.

Presskontakt

Kommunikation & Samhällskontakt

Presstjänst

E-post: info@okg.uniper.energy

Telefon: 0491-78 75 50

Sidan uppdaterad den 24 mars 2015